Prakalbintos skulptūros – dailės edukacijos inovatyvi priemonė

Pačiame Vilniaus centre sostinės gyventojų ir jų svečių dėmesį patraukia prieš du metus (2015 m.) prakalbintos skulptūros. Projektą „Vilniaus kalbančios skulptūros“ įgyvendino Modernaus meno centras (MMC). Realizuojant jį buvo pasitelktos dailėtyros, literatūros, teatro ir mobiliųjų technologijų specialistų žinios ir patirtis. Projekto rengėjai atrinko Vilniaus centre esančias skulptūras, kurioms monologus sukūrė literatai bei rašytojai, o aktoriai suteikė skulptūroms savo balsus – tuos rašytojų tekstus įgarsino. Tada garso įrašai buvo integruoti į virtualią erdvę. Garso įrašus, atėję prie skulptūrų, gyventojai gali perklausyti naudodamiesi išmaniaisiais telefonais.

Panašus projekto modelis pirmą kartą buvo pristatytas 2013 m. Kopenhagoje, 2014 m. pritaikytas Londone ir Mančesteryje „Talking Statues“ pavadinimu. Tad MMC šiuo projektu Vilnių prijungė prie Europos didmiesčių tinklo, kur viešojoje erdvėje esantys meno objektas savo formaliais ir kontekstiniais ženklais papasakoja apie save pro juos praeinantiems žmonėms. Šiuo projektu MMC tęsia savo strategiją Lietuvai pritaikyti Europoje jau pasiteisinusias dailės edukacijos priemones.

MO – keliaujantis muziejus – kviečia Vilniaus centre atrasti 15 įgarsintų skulptūrų, kurių išsidėstymo žemėlapį galime atsisiųsti iš internetinio puslapio  www.mmcentras.lt/9.

Vilniaus „kalbančias skulptūras“ galima atpažinti iš prie skulptūrų pjedestalų pritvirtintų mėlynų lentelių. Pamačius jas rekomenduojama išmaniuoju telefonu pasirinkti vieną iš trijų lentelėje nurodytų alternatyvų: nuskenuoti QR kodą, priglausti telefoną prie lentelės (NFC technologija) ar surinkti nurodytą URL adresą. Pokalbiui su skulptūra naudojami mobiliojo interneto duomenys iki 10 MB dydžio.

Jei savo telefone dar neturime QR kodo nuskaitymo programėlės, iš interneto ją (i-nigma, Unitag ar QR droid) galima atsisiųsti nemokamai. Kai programėlė jau mobiliajame įrenginyje, atsidarome ją, nuskenuojame (nufotografuojame) ant lentelės esantį QR kodą ir į telefoną yra atsiunčiama reikalinga informacija.

URL surandame į telefono interneto naršyklę suvedę po QR kodu nurodytą interneto adresą.

NFC funkciją įjungsime telefoną priglaudę prie specialios NFC lentelės skulptūros paženklintoje vietoje. Pasirenkame kalbą ir pakeliame ragelį. Ir štai su mumis kalba Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas, poetas K. Donelaitis, skambina legendinis JAV muzikantas F. Zappa ar prancūzišku akcentu prabyla R. Gary.

Tiesioginio skambučio metu klausytojai gali pažinti skulptūrose įamžintas asmenybes ar personažus, drauge suvokti kultūrinį, istorinį ir architektūrinį paveldą.

Penkiolika Vilniaus kalbančių skulptūrų atstovauja skirtingiems miesto istorijos etapams, įvairioms kultūrinėms ir etninėms grupėms, tautybėms, todėl jų pasakojimas gali tapti vadovu po Vilniaus istorines paslaptis.

Visos skulptūros kalba lietuvių ir anglų kalbomis, o Tarasą Ševčenką bus galima išklausyti ir ukrainiečių, Romainą Gary – prancūzų, o Cemachą Šabadą – jidiš kalba. Užupio Angelas kalba specialiai vaikams.

„Be jokios abejonės, tai formos požiūriu puikiai įgyvendintas daugianaris projektas, kuris bus atskaitos tašku kitoms kultūrinėms mobiliųjų technologijų iniciatyvoms, bet vis dėlto labai norėtųsi, kad į tą puikią formą būtų įvilktas turinys su aiškesne pozicija“ – rašo Eglė Juocevičiūtė savo straipsnyje „Kam kalba skulptūros?“

Parengė Regina Matonienė

Atnaujinta: 2017-11-03